CEVAPLARLA ARABULUCULUK

Cevaplayalım

Arabuluculuk; tarafların hukuki uyuşmazlıklarını, mahkeme öncesinde veya mahkeme faaliyeti devam ederken, tarafsız, eğitim görmüş bu konuda müzakere tekniklerini uygulayan üçüncü kişiler aracılığı ile sorunlarına çözüm sağlayan mahkemeye alternatif bir çözüm yöntemidir.

2017 Ocak verilene göre;

Türkiye’de UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi) sisteminde kayıtlı olan 2 Buçuk Milyon Hukuk davası, Ceza Davası sayısı 2 Buçuk Milyon ve İcra Dosyası sayısı ise 16 Milyon civarındadır. Mahkemelerin bu büyüklükteki davaları hızlı bir biçimde çözümleme şansı maalesef bulunmuyor.

Verilen sayılardan başka bir Arabulucuya neden ihtiyaç duyulduğunu şöyle sıralayabiliriz;

  • Hızlı olması
  • Pratik olması
  • Ekonomik olması
  • Güvenilir olması
  • En önemlisi ise; Davacıların yıllarca süren mahkeme süreçlerinden yıpranmadan, bir arabulucunun nezaretinde dostane bir şekilde sorunlarını iki tarafın çıkarları doğrultusunda çözüme kavuşturmasıdır.

Öncelikle Hukuk Fakültesi mezunu olunmalı. Bununla birlikte;

  • 5 yıl kendi mesleğinizde faaliyet göstermiş olunmalı. Burada Avukatlık şartı aranmamaktadır. Mesleklerinde 5 yıllık kıdemi bulunana Hakim, Savcı, Noter veya Devlet Memurları da Arabulucu olabilirler.
  • En az 48 saat eğitim alınmalıdır. Eğitimin ağırlığı; gelişim psikolojisi, sosyal psikoloji ve psikolojik derslerden oluşmaktadır. Bu eğitimleri almak için Samsun Arabuluculuk Merkezi‘nde alabilirsiniz.
  • Eğitim sonunda Bakanlığın açtığı önce yazılı ve sonra sözlü sınavlara girip başarılı olmak.
  • Adalet Bakanlığı’nın siciline kayıt olmak.

2017 Ocak ayı itibarı ile

Türkiye’de Arabuluculuk siciline kayıtlı olarak 3.292 Avukat Arabulucu faaliyet göstermektedir. Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Türkiye genelinde 2017 yılı sonu itibarı ile tahmini olarak 13 Bin Arabulucu olacağı yönünde bir öngörü mevcuttur.

Türkiye genelinde 2017 Ocak ayı itibarı ile 5.000 den fazla uyuşmazlık, Arabulucular tarafından çözüme kavuşturulmuştur. Arabuluculuk faaliyetlerinin en çok yapıldığı iller ise İstanbul, Ankara ve İzmir olarak belirtilebilir.

ARABULUCULUK SÜRECİ NASIL İŞLER?

01

Arabulucu'nun Seçimi

Uyuşmazlığı olan kişi veya kurumlar uyuşmazlıklarını çözüme kavuşturmak için bir arabulucu seçerler. Seçilecek arabulucunun tarafsız olduğundan emin olunur. İki tarafından rıza göstereceği bir arabulucu seçimine özen gösterilir.
02

Görüşme Yeri Seçimi

Bir araya gelip sorunların çözüme kavuşturulması için bir yer seçilir. Bu yer taraflar tarafından seçilir. Türkiye’de ilk defa Samsun Arabuluculuk Merkezi tarafından, binamızda yer verdiğimiz Görüşme odaları ile sorunlarınızı bu odalarda kendinizin seçeceği bir Arabulucu ile çözüme kavuşturabilirsiniz.
03

Görüşme

Arabulucu nezaretinde, iki taraf arasında görüşme yapılır. Görüşme esnasında taraflar avukarlatı ile görüşmeye katılabilirler. Taraflar bu görüşmede gizlilik esasına uygun davranılır. Çay kahve içilerek dostane bir şekilde yapılan bu görüşmelerde, taraflar birbirlerini dinler ve arabulucu nezaretinde sorunların çözümü için ortak bir payda da buluşmaya çalışırlar.
04

Anlaşma

Yapılan görüşme sonucunda, taraflar anlaşabilirse kanuni geçerliliği olan bir anlaşma imzalar. Bu anlaşma yapıldıktan sonra ilgili mahkeme anlaşma iletilerek mahkeme tarafından sonuca bağlanır.

BİLGİLENDİRME

Aklınıza takılan sorular mı var?

Arabuluculuk hakkında aklınıza takılan farklı bir soru olur ise bizi (0362) 234 49 49 nolu telefonumuzdan arayabilir, daha detaylı bilgi almak için Samsun Adliyesi karşısında bulunan Arabuluculuk Merkez'imizi arayabilirsiniz.

TOP